Dames 1 & Heren 1 - zaterdag 1 april

4 april 2023 20:45

De keeper van Hercules bleek geen keeper te zijn. Dames 1 maakt er dankbaar gebruik van en wint met 5-0. Heren 1 moet helaas drie goals incaseren en verliest uit bij Hilversum.

Odysseus dames 1 - Hercules dames 1

Het was een zaterdagmiddag, de lucht was grijs en het veld was drassig. Odysseus speelde tegen Hercules en er hing spanning op de bank, de vorige keer hadden we verloren met 4-2. Sander had kerstdiner vanavond, vraag ons ook niet waarom.

Odysseus begon sterk en al in de 5e minuut werd Lau goed aangespeeld in het midden. Ze draaide open en stuurde Nina diep, maar de pass was net te hard. In de 13e minuut kwam de keeper ver uit het goal na een lange bal. Lau jankte hem naar voren en Nina ving op, maar haar voorzet werd net aan weggewerkt door Hercules.

Op dat moment onderbrak de scheidsrechter zijn arbitrage en zei hij: "Meiden, jullie zijn zo goed bezig. Complimenten, heb ik al weken niet gehad! Dit is godsamme leuk voetbal!".

Ondanks dat Bibi niet kon spelen, kwam ze wel ons aanmoedigen. Ze kwam als een verzopen katje met een witte broek aangelopen.

Vlak daarna stuurde Char twee spelers het bos in en bijna brak ze de enkels van de derde. In de 40e minuut speelde Dana een wereldbal diep op Nina. Nina schoot en de keeper liet de bal eenvoudig door. GOALLL Vanaf de bank kan je de volgende woorden horen: "Keeper is geen keeper". Drie minuten later klinkt het goaltune over het veld.

Na de rust kwam Shan in het veld voor Char. Ody ze de druk erop, en de aanvallen volgen. In de 52e minuut is het raak. Pien veroverd de bal net buiten de 16, kapt een speelster uit en schiet rustig in de hoek van het doel. GOALLLL De keeper was geen keeper.

In de 55e minuut kreeg Pim van Hercules de kans om op goal te schieten, maar onze keeper was wel een keeper en hield de bal tegen. In de 62e minuut legde Nina terug op Pien. Pien kapte de speler uit en schoot half tegen de voet, net naast. Het werd een corner. De bal belandt bij Sam, maar ze schoot helaas naast. Wat een kans! Shan nog vers van de bank, besluit om maar liefst 85 mensen uit te kappen voor het doel, maar het mocht helaas niet baten. De bal ging net naast het doel. Maar ja, baadt het niet, dan schaadt het niet; dus prima Shan!

In de 66e minuut bedacht iemand op de bank een marketingideetje. Appie moest de bonus vervangen voor 'deflatie': "Nu in de deflatie, avocado's voor de prijs van 2012!" Voor de zoveelste keer word Laura weer aangetikt. Tot ieders verbazing kreeg ze geen vrije trap toegekend, wat het team als 'ongelofeloos' bestempelde. In de 68e minuut werd Saskia ingebracht voor Pien. Gelijk daarna moet Pien wat kwijt: "20 is echt zo oud."

De druk van Ody neemt toe, de keeper van Hercu maakt een foutje. Ze dacht even mee te voetballen en kwam in botsing met Shan net buiten de 16-meterlijn. Shan wist de bal echter niet door het doel te krijgen en ook de 'hand van god' mocht niet helpen.

Shan zet door, en krijgt deze keer een voorzet. Ze neemt de bal vol op d'r slofje. De bal belandde volledig lekker geraakt in het doel van Hercu, de kansloze keeper was te laat om te reageren. GOALLL

In de 74e minuut werd Merel ingebracht voor Heuv en Lot werd verplaatst naar rechtsback.

Vlak daarna minuut word Char even aangesproken op haar matige vlaggedrag. Ze stond niet eens op de buitenspellijn en kreeg de suggestie om een cursus te volgen. Pien kan het niet meer aanzien en neemt het van haar over.

In de 77e minuut kapte Shan weer iemand uit en stak de bal op Nien. Die schoot tegen de keeper aan, maar de bal belandde voor het lege doel op de 5 meter voor de voeten van de meegekomen Cato. Tot ieders verbazing schoot ze de bal over het doel. Het leek haast onmogelijk, maar blijkbaar lukte het vandaag beter mét keeper in het goal.

In de 80e minuut geeft Shan een mooie voorzet op Suus, maar de bal springt net te ver van haar voet af waardoor de keeper haar eerste redding kan maken. Vlak daarna maakt een tegenstander een overtreding op Suus, waardoor het thuisteam een vrije trap randje 16 krijgt. Cato schiet direct op doel, maar de keeper weet de bal nog net aan te raken, waardoor het een corner wordt.

In de 83e minuut moet de keeper van Hercu gewisseld worden na een blessure van een speelster aan haar hoofd.

In de 90+1 minuut verovert Shan de bal en schiet vanuit de stuit over de keeper heen. Wederom is deze keeper geen partij voor haar. GOALL Nog niet 2 minuten daarna draait Lau goed weg van een tegenstander en schiet in de korte hoek. GOAL! De duifjes winnen met 5-0 en dat betekent een kannetje van de trainers!

Fc Hilversum heren 1 - Odysseus heren 1

De wedstrijd tussen twee uiterste

Op zaterdag 1 april 14.00 uur stond het prachtige affiche tussen misschien wel de twee meest uiterste teams van de competitie op het programma. Het sterrensemble van het rijkelijke betaald FC Hilversum stond lijnrecht (dit zeker het geval nadat wij met eigen ogen zagen dat de plaatselijke clubman nog even de lijntjes netjes aan het kalken was voor de wedstrijd) tegenover de studenten van Olympos. Geld tegenover passie voor het spel. Maandelijks een leuk bedrag op je rekening gestort krijgen tegenover zelf contributie betalen. Een lekkere lunch voor de wedstrijd (Soep en broodjes, naar mijn mening erg lekker en een goede voorbereiding) tegenover zelf nog even snel wat kopen bij de appie to go om toch je broodnodige koolhydraten binnen te krijgen. Al was er voor één iemand uit de sterrenploeg van Olympos wel een lekkere lunch voorbereid. Jordan, je bent een geluksvogel. Een lekkere focaccia meekrijgen van jouw Italiaanse liefje. Respect, je hebt vast indruk gemaakt op haar ouders tijdens je welverdiende weekje skiën deze week. Ondergetekende was erg jaloers.

Maar goed even terug naar de eerste zin van dit verslag. Als ik het lees zet dit mij aan het denken. Iets valt erop, maar ik kan er even niet mijn vinger op leggen… Maar na lang nadenken viel het kwartje. 1 april! De dag van grappen en grollen. Zodoende heb ik even research gedaan en 1 april werd vroeger kennelijk verzenderkensdag genoemd. Deze dag vol grappen is waarschijnlijk ontstaan omdat mensen die hard op het land moesten werken behoefte hadden aan plagen en lachen (bron: Willem Wever). De oudst bekendste 1 april grap is gemaakt in 1508 en komt uit Frankrijk (Cyrille you will probably know, we will hear it Tuesday). Toeval bestaat, zo moesten wij op 1 april zeker hard gaan werken op het akkerland van FC Hilversum. Wij wisten dat het een goede ploeg was met veel voetballend vermogen en individuele klasse. Daartegenover stond een duidelijk strategisch plan in combinatie met een torenhoge inzet. Dan moest het gaan lukken vanmiddag. Maar een plan zal altijd een plan blijven. Of het uitkomt hangt van veel factoren af. Zoals Zimon aangaf was dit een topwedstrijd. Voor een topwedstrijd moet jij als individu en team ook op topniveau zijn om het gewenste resultaat te behalen. Dit was nog meerdere malen herhaald in de voorbereiding, elk klein foutje kan een gevaar opleveren tegenover een ervaren en geslepen team als Hilversum.

Enfin, na de sterke voorbereiding op de wedstrijd in vorm van een quiz in de kleedkamer konden de Ody leeuwen het veld betreden voor de warming up. Gelijk bij opkomst werd het nummer Tsunami van DVBBS & Borgeous keihard door de Hilversumse speakers gepompt. Lekker nummertje en goede beat. Voorstel is ook om dit als goaltune op Olympos te krijgen. Wetenschappelijk bewezen is dat je hier een enorme boost door krijgt. Na een kort maar krachtige warming up begonnen de volgende strijders aan de wedstrijd van rechts naar link: Smeer, ThomThom, Siem, Struuk, Jan Wolkers, Pietje, Stofzuiger, half paard half mens Pim, Djeroen (Ja met een D. Dit is op inspiratie van de spelers van Hilversum), Jochem Jorna en Curry. Bijzonder te vermelden is dat Jochem Jorna ook als staf was neergezet in het programmaboekje. Jochem gefeliciteerd met jouw nieuwe functie als speler-trainer bij Ody. Daarnaast stond een ene Erk Meijers op het doel (geen idee wie dat is) en moest Smeer kennelijk vlaggen van het Hilversumse bestuur.

Door naar de wedstrijd. Het speelveld werd steeds duidelijker in de beginminuten, Hilversum aanvallen en Ody verdedigen maar gevaarlijk op de counter. Smetje was de vroege 1-0 voor Hilversum nadat een klein steekje los werd gelaten aan de linkerkant van ons, waardoor de rappe en behendige rechtsbuiten een mooie indraaiende voorzet kon geven op de spits. Hij kopte met een bekeken boogje de bal zo over Smeer. Grote tegenvaller, maar rug recht en door. Ody kwam steeds meer in de wedstrijd na de openingsgoal. De strijders stonden sterk georganiseerd en werkten gedecideerd naar een aansluitingstreffer. Mogelijkheden waren er zeker, met meerdere ballen over de verdedigers van Hilversum. Alleen de echte precies miste, ook vanwege het enorm belabberde veld. Maar hé, daar heb je als team geen invloed op en Hilversum heeft vast nog wel ergens een pot goud liggen in de wandelgangen van het enorm spokende complex voor een mooie mat. Grootste kans van de eerste helft kwam net voor het fluitsignaal, nadat na goed druk zetten en bekeken combinatievoetbal Curran binnen het 16 meter bereikt werd. Helaas miste het schot kracht en kon de keeper keren. Rust en tijd voor een welverdiend theetje om weer op adem te komen.

In de rust werd het nodige besproken en alle neuzen dezelfde richting op gewezen. We wisten dat onze kansen nog zouden komen en dat we in principe goed op weg waren om toch een mooi resultaat mee terug naar Utrecht mee te nemen. Dit was ook zichtbaar in het begin van de tweede helft, meer duels werden er gewonnen en Hilversum had het moeilijk met de paarshemden. Grootste kans kwam van een vrije trap van Struuk rond de 70e minuut. Stijlvol werd deze door de enorm lange keeper gepareerd uit de kruising. Daarna waren er nog vele hachelijke momenten met de assistent-scheidsrechter van Hilversum. Naar onze mening was hij nogal actief aanwezig in een negatieve zin. Hij vlagde een veelbelovende aanval via de rechterkant af, die zeker een grote mogelijkheid op had geleverd. Het zat dus ook wel gezegd een beetje tegen op dat vlak. Hij vlagde namelijk de hele wedstrijd met enorme vraagtekens. Maar goed zoals nummer 20 (Djoey, bedankt programmaboekje) en meerdere supporters met een vrij hoge leeftijd ook meerdere malen aangaven ‘Jullie vlagger is precies hetzelfde’. Kees kreeg ook meerdere malen de oeroude voetbalterm ‘Schele’ naar zijn hoofd gewezen. Alleen omdat hij een bril heeft?? Kennelijk is een bril gerelateerd aan het zijn van een scheel iemand. Interessant. Daarbovenop ken ik Kees ook als een goudeerlijke gozer, dus beide aanvallen naar onze uitstekende vlagger kan zeker ontkracht worden. Geen buitenspel! Maar goed, het einde van de wedstrijd. Ody had zijn kansen gehad en verloor ook steeds meer energie. Uit een counter scoorde de rechtsbuiten van Hilversum een zeer stijlvolle goal zo in het linker zijnetje. Daarna probeerden wij nog de laatste stoten uit te delen om terug te komen, maar dat mocht niet baten. Meerdere wissels kwamen erin en hoog druk zetten werd het devies. Alleen werd het al snel 3-0. Einde wedstrijd en toch een klein beetje een geflatteerde uitslag. Balen, maar gelukkig werd de assistent-scheidsrechter van Hilversum nog met een oeroude voetbalpoets teruggepakt tijdens het bedanken van elkaars bewezen diensten tijdens de wedstrijd. Dat heelde een beetje de pijn. Het leven is soms toch lekker simpel. Plus het is maar één keer per jaar 1 april, dat moet ook niet vergeten worden.

Maar alle gekheid op een stokje, er zat zeker een kern van waarheid in de wedstrijd van vandaag die wij mee kunnen nemen naar de volgende wedstrijden. Zoals gezegd is een wedstrijd tegen Hilversum een topwedstrijd en kunnen de kleinste foutjes (hoe weinig je er ook maakt soms) enorm snel afgestraft worden. Maar als wij dit gedisciplineerde en gefocuste spel meenemen naar de volgende wedstrijd heb ik alle vertrouwen in een mooi resultaat. Volgende week DOSC, hele belangrijke pot. Gaan wij toch weer omhoog kijken of moeten wij vrezen voor de onderste ploegen. Een interessant vraagstuk tegen een waarschijnlijk zeer stugge ploeg. De aandachtspunten van deze zaterdag meenemen en hard trainen van de week, dan gaat het helemaal goed komen. Voor de gelukkige lezer, het strijdtoneel van volgende week is bij DOSC (Den Dolder) 14.30 stipt. Komt dat zien! Komt dat zien! Alle hulp langs de lijn is mooi meegenomen, die wij ook altijd op het kolkende Olympos krijgen. Misschien kan er een tour bus geregeld worden voor de supporters?